SEO konusunda bilgi alanlar sık sık ASO ile ilgili bilgilere rastlıyor. Klasik arama motoru optimizasyonundan oldukça farklı olan App Store Optimizasyonu için farklı detaylara dikkat etmek gerekiyor. App Store nedir’den başlayarak App Store optimizasyonu ile ilgili tüm detayları bulabilir ve uygulamalarınızı kolaylıkla optimize hale getirebilirsiniz.
App Store Nedir?
App Store, dünya teknoloji devlerinden Apple’ın yönettiği çevrim içi uygulama mağazası olarak tanımlanıyor. Apple tarafından üretilen iPhone telefonlara, iPod Touch ve iPad ürünlerinin işletim sistemine uyumlu olan uygulamalar, cihazların performanslarını geliştirmeye yardımcı oluyor. Mağaza, her Apple cihazın içinde kendinden yüklü olarak geliyor.

Kullanıcılar, Apple ID yani Apple kimlikleri üzerinden mağazaya giriş yapıyor. Kişisel Apple ID sayesinde Store’da cihaza uygun uygulamalar, sürümler, güncelleştirmeler görülebiliyor. Ücretsiz app’lerin yanı sıra ücretli uygulamalar da Apple ID üzerinden ödenerek cihaza yüklenebiliyor. Uygulamalar anında Wi-Fi veya 4.5G internet üzerinden indirilebiliyor.
Her ülkede farklı çevrimiçi Apple mağazası görülüyor. Türkiye’deki kullanıcılar yerel App Store’lara ulaşıyor. Ülkede aktif, erişime açık uygulamalar böylelikle kolaylıkla filtrelenerek indiriliyor. Mağazadaki uygulamalar Apple’a ait olmuyor, geliştiriciler tarafından tasarlanarak indirilmeye hazır hale getiriliyor.
Uygulama sahiplerinin gönderdiği veriler Apple politikalarına uygunluk üzerinden değerlendiriliyor ve onay alıyor. Ücretsiz uygulamalarda reklamlar bulunabiliyor. Reklamları kaldırmak için uygulama içi satın alma fonksiyonlarından yararlanabilirsiniz. App store kaydol üzerinden hemen kayıt yapabilirsiniz. Üyelik bilgilerinizle yapacağınız App store giriş sonrasında, hazırladığınız uygulamaları mağazaya yükleyebilir, optimize edebilirsiniz.
ASO(App Store Optimizasyonu) Nedir?
App Store optimizasyonu nedir sorusunu yanıtlamak için optimizasyonun fonksiyonundan bahsetmek gerekiyor. Optimizasyon, mağazanın içinde yapılan kullanıcı aramalarında, uygulamaların üst sıralarda çıkması için algoritmaların gerektirdiği şartları karşılamak anlamına geliyor. ASO, organik trafik ile uygulamaların indirilme sayısını artırmayı hedefliyor. Odaklanılan kelimeler ve kelime grupları ile uygulamalar ASO sayesinde üst sıralarda görünüyor.

ASO çoğunlukla, kelime optimizasyonuna ve dönüşüm oranı optimizasyonuna odaklanıyor. Anahtar kelime optimizasyonu sıralama için önem arz ederken, dönüşüm oranı daha fazla indirme sağlamayı amaçlıyor. Uygulamanın hem daha görünür olması hem de faydalarının açıklandığı görsel ve yazılarla indirmenin fazlalaşması ASO sayesinde sağlanıyor.
ASO Neden Önemlidir?
App Store Türkiye üzerinden kullanıcılara sunulan 3 milyondan fazla uygulama bulunuyor. Her gün neredeyse 3000 uygulama yayına sunuluyor. Kullanıcılar onlarca kategoride milyonlarca içerikle karşı karşıya kalarak ihtiyaçlarına uygun uygulamaları bulmaya çalışıyor. Bu işlemler sırasında hem mağazanın çevrim içi önerileri dikkate alınıyor hem de arama çubuğu üzerinden app’ler filtreleniyor.

Apple, yaptığı çalışmalar sonucu, uygulama indirmelerinin %65’inin uygulama mağazası içindeki çevrim içi aramalar sonucu gerçekleştiğini geliştiricilerle paylaşıyor. Bu aramaların yarısından fazlasının ise uygulama adı veya özel bilgisi ile değil, genel aramalar ile gerçekleştirildiği biliniyor. Bu nedenle ASO önem kazanıyor. Daha fazla indirilmek istenen uygulamaların optimizasyon gerçekleştirilmesi şart oluyor.
App Store Sıralamanızı Etkileyen Faktörler Nelerdir?

- Kullanıcıların aramalarına uygun meta verilerin kullanılması uygulamaların üst sıralara çıkmasını kolaylaştırıyor. Uygulama başlığında ve alt yazıda meta kelimelerin bulunması uygulamanın indirilme şansını artırıyor.
- Günlük indirme sayısı ASO sıralamasını etkiliyor. Uygulamanın günlük indirme sayısı ne kadar fazlaysa, sıralamalarda yükselme ihtimali de o kadar artıyor.
- Mağazalar, sonuçlarını kullanıcı deneyimini iyileştirmek için tasarlıyor. Uygulamada belirli bir anahtar kelime için sabit bir dönüşüm oranı varsa sıralama yükseliyor.
- Yorumlar, kullanıcıların verdikleri yıldızlar, gösterilen beğenme eğilimi sıralamayı etkiliyor.
- Kullanıcılar, indirdikten sonra uygulamayı kaldırmıyorsa yani elde tutma oranı yüksekse sıralama yükseliyor.
- Uygulamanın performansının düşük olması sıralamayı düşürüyor.
ASO Nasıl Yapılır?
ASO yapmak için öncelikle rakipleri tanımak gerekiyor. Hangi uygulamalarla rekabet edildiğini bilmek stratejiyi geliştirmek için kaynak oluşturuyor. Yalnızca birebir rakipler değil, odaklanan anahtar kelimeleri kullanan diler uygulamalar da incelenerek fizibilite çalışması yapılabiliyor. Oyunlar, bilgilendirici uygulamalar, sosyal ağlar, farklı türlerdeki rekabet oluşturan tüm app’ler incelenerek analiz ediliyor.

Rakiplerin optimizasyon stratejisi nasıl, neden yükseliyorlar, kaç kelimelik metinler kullanıyorlar, nasıl yorumlar alıyorlar, hangi özellikleri kullanıcıları cezbediyor gibi soruların cevaplarına ulaşarak gerçekçi kriterler edinebilirsiniz. Küçük araştırmalar, uygulama geliştiriciler için yararlı KPI’lar oluşturuyor. Görünürlüğü artırmak için farklı tool’lar üzerinden anahtar kelimelere bakılarak ASO verisi elde ediliyor.
Anahtar kelimeleri incelerken uygulamanızın hangi kelimelerde sıralandığına, rakiplerin hangi kelimelerle öne çıktığına, onların hangi kelimeleri kullanmadığına bakabilirsiniz. Hangi kelimelerin indirme sağladığını, reklam ağında hangi kelimelerin önerildiğini, otomatik önerileri, popüler kelimeleri ve son zamanlarda en hızlı büyüyen aramaları inceleyebilirsiniz. Orta ve yüksek hacimli anahtar kelimeler seçerek ve bu kelimeleri başlıklarda kullanarak ilerleyebilirsiniz.
Dönüşüm üzerinde görsellerin etkisi yadsınamıyor. İyi düşünülen, tasarlanan ekran görüntüleri ve ön izleme vidoları hazırlamalısınız. Uygulamanın dünyada görünürlüğü için yerelleştirme yapmalısınız. Hedeflemek istediğiniz tüm dillere, ülkelere dair bilgilere ASO metinleri ve görselleri içinde yer verebilirsiniz. Uluslararası uygulamalarla doğru stratejiler geliştirerek rekabet edebilirsiniz.
Kullanıcılarınızı yorum yapmaya ve yıldız vermeye teşvik edebilirsiniz. Çevrenizden uygulamaları puanlamalarını isteyebilir, uygulamanıza yorum için açılır pencereler ekleyebilirsiniz. ASO yaparken uygulamanın sıralamasını ve görünürlükteki değişikliği sık sık kontrol edebilirsiniz. Yapılan değişikliklerin etkisine göre optimizasyona yön vererek, daha hızlı yol alınabiliyor.
App Store Optimizasyonunda ( ASO ) Kullanılabilecek Araçlar Nelerdir?
Uygulama marketleri optimizasyonunda ücretli ve ücretsiz bazı araçlar (tool’lar) bulunuyor. O uygulamalardan bazıları:

- Apptamin ile uygulamanın nasıl kullanıldığını gösteren videoları herhangi bir uzmanlık gerektirmeden hazırlayabilirsiniz.
- Flurry aracı ile mobil uygulamanızı analiz edebilir, hedef kitlenize erişmek için yol haritanızı kolaylıkla oluşturabilirsiniz.
- MobileDevHQ ile mağazalar içinde anahtar kelime analizi gerçekleştirebilirsiniz. Rekabet analizi için uygulamadan yararlanabilirsiniz.
- Appnique, uygulamanın aldığı yorum ve puanları analiz ederken, anahtar kelime belirlenmesine de yardım ediyor.
- Sensor Tower, hangi konularda, kategorilerde hangi uygulamalar daha popüler bilgilerini raporluyor. Anahtar kelime seçimi, günlük indirme gibi konularda raporlar bulabilirsiniz.
Google Play ve App Store Arasındaki Farklar Nelerdir?
Google veya App store giriş işlemlerinin ardından kısa bir inceleme yaptığınızda her iki mağazanın da benzer ögeler bulundurduğunu fark edebilirsiniz. Uygulamaların sıralamasında alt yazı, açıklama, ekran görüntüleri, video ön izlemeleri, derecelendirmeler, incelemeler ve uygulama adı gibi etkenlerin önemli olduğunu görebilirsiniz. Ancak detaylarda Google ve Apple mağazalarının optimizasyonu farklılaşıyor.

Uygulama başlığı, Google Play Store’da daha önemli görülüyor. Her ne kadar App Store’da da önemli olsa da Google mağazasında görünen tek öge başlık olduğu için daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Apple mağazasında arama sonuçlarında başlığın altında alt başlık görülüyor.
Alt başlık, kullanıcılara uygulama hakkında bilgi verme görevi de üstleniyor. Android’de ise kısa açıklamalar yalnızca uygulama listesinde yer alıyor. Android mağazasında alt başlık kullanıcıları indirmeye ikna etmek ve dikkat çekmek için kullanılıyor. Apple mağazasında, anahtar kelime sıralaması için meta keyword alanı yer alıyor.
Google mağazasında uzun açıklama ve keywordler daha çok önem arz ediyor. Apple mağaza aramasında ekran görüntüleri görülüyor. Google mağazasında ise aramada marka adı geçiyorsa ekran görüntüleri de görülüyor, marka adı ile arama yapılmıyorsa ekran görüntüleri çıkmıyor. Google mağaza algoritması, sıralamada backlinklere de önem veriyor, oysa Apple optimizasyonunda backlink fark yaratmıyor.