İnternetin Web 2.0 ile geçirdiği değişim hem yeni iletişim kanallarının doğmasına neden oluyor hem de mevcut yöntemlerin geliştirilmesini sağlıyor. Esasında iletişim kavramı üzerinde teorik açıdan da köklü bir dönüşüm süreci başlatan internet, farklı fiziksel boyutlar ve olanaklarla kullanıcıların karşısına çıkıyor. Bir başka deyişle internet, iletişim formlarını dönüştürüyor. Bu doğrultuda Zimbra, Microsoft Exchange gibi alternatifler kolaylık sağlıyor.
Peki, bunu nasıl yapıyor? Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki internet ortamının yarattığı değişim büyük oranda arz-talep ilişkisi içerisinde ilerliyor. Gelişen iletişim teknolojileri insanoğlunun zihninde hep bir adım sonrasını hayal ettiriyor, bu da ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanması gerekliliğini meydana getiriyor. Nitekim iletişim biçimleri de söz konusu sürecin merkezinde yer alıyor.
Etkileşim yaratan ve yarattığı etkileşimi enformasyon bombardımanıyla destekleyen çevrim içi ortam, kullanıcıların artan taleplerine sırt çevirmiyor. Zira internetin doğası, her saniye gelişime açık olması itibarıyla, farklı iletişim formları yaratmakta son derece başarılı. Bunun en güzel örnekleri arasındaysa yaklaşık 50 yıldır kullanılan e-posta sistemleri yer alıyor.
Elektronik postanın işlevlerini, iletişim süreçlerinde kullanıcılar için yarattığı faydaları, doğru kullanımıyla ilgili ipuçlarını ve yazılım altyapısını konuşmadan önce e-postanın tanımı ve neden önemli olduğuyla ilgili kısımları ele almak gerekiyor. Tanım, işlev ve önemden yola çıkıp Zimbra e-posta sunucusuna uzanacak yolculukta, dijital iletişimin en önemli parçası detaylı şekilde mercek altına alınacak.
Kısaca E-Posta Nedir, Neden Önemlidir?
E-posta bilgisayar ve internet teknolojilerinin yardımıyla ağ bağlantıları üzerinden haberleşmeyi sağlayan, iki veya ikiden fazla kişi arasında veri akışı yaratan bir haberleşme sistemi olarak tanımlanıyor. Tarihteki ilk e-posta 1971 yılında Ray Tomlinson tarafından gönderildi. Bugün elektronik posta, diğer yazılı iletişim araçlarına göre çok daha fazla gönderim ve alım sayısına sahip.
Yazılı mektupların bilgisayar ortamındaki hâli şeklinde de isimlendirilen e-posta, e-mail kavramının Türkçe karşılığını temsil ediyor. Modern dünyanın temel unsuru olan ağ toplumunun iletişim süreçlerindeki demirbaşı olan e-postanın neden önemli olduğunu birkaç farklı etken ışığında açıklamak mümkün. Her şeyden önce e-posta kullanmanın bir gereklilik hâline geldiğini belirtmek gerekiyor.
Günümüzde e-posta gerek salt bir iletişim aracı olması gerekse çevrim içi ortamdaki kimliğin temsili olarak görülmesiyle iş ve eğitim yaşamının vazgeçilemez bir parçası. Herhangi bir işle ilgili yazışmalar, resmi görüşmeler, kamu kuruluşlarının iç haberleşmesi, şirket içi haberleşmeler ve eğitim kurumlarının haberleşme ağları e-posta sistemleri üzerine kurulu durumda.
E-postanın mevcut kullanımı ve bağlamı hem kişiler hem de kurumlar için zorunlu resmi veya bireysel bir kimlik anlamı taşıyor. Hatta öyle ki farklı iletişim süreçleri ve farklı dijital ortamlar için çeşitli profilleri tanımlamak amacıyla birden fazla e-posta adresi kullanımına da sıkça rastlanıyor.
İşin teknik kısmında ise e-postalar sadece yazılı iletişimi sağlamakla kalmıyor, ses, görüntü, video, tablo, grafik ve çeşitli dokümanların kullanıcılar arasında transfer edilmesini de mümkün kılıyor. Bu da çok boyutlu bir iletişim ağının internet ortamı içerisinde aktif şekilde kullanıldığını kanıtlıyor. Ayrıca e-posta hizmetleri farklı özellikteki sunucular aracılığıyla sağlanabiliyor.
E-Posta Nasıl Çalışır?
İnternet ortamında kaybolmadan dolaşmanızı sağlayan alan adlarını, söz konusu alan adlarının sunucularla kurduğu ilişkiyi ve bunlara karşılık gelen IP adreslerini kontrol eden yapıya DNS (Domain Name Server) adı veriliyor. E-posta sunucuları, çeşitli ülkelere dağılmış kök DNS sunucularda sorgulama yaparak hangi e-posta alıcısına hangi IP’de gönderi teslim edileceğini öğreniyor.
Söz konusu öğrenme aşamasından sonraysa e-posta sunucuları birbirleriyle iletişim kurmak için harekete geçiyor. Bir e-posta servisi genelde SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) şeklinde bilinen ve 25 numaralı uygulama portunda işlem gören E-Posta Transfer Ajanı aracılığıyla posta gönderip alıyor. Hem gelen hem de giden e-posta bu port üzerinden hareket ediyor.
Sürecin sonundaysa POP3 veya IMAP protokolleri kullanılmaya başlanıyor ve e-posta gönderimi tamamlanıyor. İşlem esnasında, herhangi bir aşamada, yanlış kullanıcı adı ya da şifre girilirse gönderim süreci olumsuz sonuçlanıyor ve e-posta sunucunuz size hata bildirimi veriyor. E-posta gönderim süreci internet dünyasında farklı e-posta servisleri tarafından oldukça pratik şekilde gerçekleştiriliyor.
E-Posta Servis Örnekleri
Çevrim içi dünyada birçok farklı e-posta servisi bulunuyor. Arayüz, yazılım altyapısı ve işlevsel özellikler açısından farklılaşan ve çeşitli kullanıcı ihtiyaçlarına hitap etmeyi başaran sistemler, e-posta sunucuları olarak da biliniyor. Microsoft Exchange, Zimbra ve Mailenable mevcut servis sağlayıcılar arasında ön plana çıkıyor.
1. Microsoft Exchange
Microsoft tarafından üretilen bir haberleşme yazılımı olan Microsoft Exchange, sunucu tarafında Microsoft Servers’ın bir parçası. Sistem Microsoft altyapısına sahip sistemlerde sıkça tercih ediliyor. Exchange’in kullanıcı deneyimini iyileştiren özellikleri e-posta, takvim, kişiler, işler, bilgiye web tabanlı erişim imkânı ve veri depolama olarak belirtilebilir.
İletişim trafiğini merkezi olarak yönetmeye yarayan Exchange, bünyesinde barındırdığı üstün güvenlik özellikleri sayesinde şirketlerin büyük rağbet gösterdiği e-posta sunucularından biri. Mobil ve bulut tabanlı iş birliği sunan yazılım, akıllı cihazlarla etkileşim içerisinde çalışıp birçok farklı platformda iletişim kurma olanağı sağlıyor. Exchange ayrıca verilerin tek bir noktada depolanmasını da mümkün kılıyor.
2. Zimbra
Bir e-posta sunucusu ve bir web istemcisi içeren ortak bir yazılım paketi olan Zimbra, 26 Temmuz 2005’te LiquidSys tarafından üretildi. Zimbra mail, Microsoft Exchange’e alternatif olarak kullanılabilen e-posta sunucularından biri. Kullanıcıların e-posta göndermesini ve almasını sağlayan, kullanışlı bir arayüze sahip olan Zimbra mail kurulum açısından da oldukça fonksiyonel.
Linux işletim sistemlerinde çalışan açık kaynak kodlu bir yazılım hüviyetindeki sunucuyu kullanmak için öncelikle “Zimbra nasıl kurulur?” sorusuna yanıt vermek gerekiyor. Linux’un yanı sıra Windows ve macOS işletim sistemleri için de versiyonları bulunan Zimbra’yı kurmak için zimbra.com web adresini ziyaret etmeniz yeterli.
Daha sonra web sitesinde yer alan “Try” sekmesine gidip kullandığınız cihaza ve işletim sistemine uygun indirme dosyasını seçmeniz gerekiyor. Bu aşamayı da tamamladıktan sonra yapmanız gereken tek şey karşınıza çıkacak ekranlardaki talimatları takip etmek. Kurulum aşamasının vaktinizi çok almayacağından emin olabilirsiniz.
3. MailEnable
MaiEnable, 2002 yılında kurulan Avustralya merkezli yazılım şirketi MailEnable Pty. Ltd. tarafından geliştirilen bir e-posta sunucusu. Windows tabanlı olan server hem kişisel kullanımda hem de şirketlerin kurum içi haberleşmelerinde sıkça tercih ediliyor. MailEnable uygulaması üzerinden birçok farklı mail hesabı açılabilir ve yönetilebilir.
Zimbra Mail Ücretli Midir?
Zimbra mail ücret açısından kullanıcı dostu bir profil çiziyor. Zira açık kaynak kodlu olan bu yazılımın hem ücretsiz hem de ücretli versiyonları mevcut. Standart versiyonu ücretsiz şekilde kullanabilirken e-posta sunucusunun gelişmiş versiyonlarını ise ücret ödeyerek kullanabiliyorsunuz. Zimbra sunucusunun gerek ücretli gerekse ücretsiz sürümleri iyi performans ortaya koyuyor.
Zimbra Kullanmanız İçin 5 Neden
Kullanıcı deneyimini işlevsel hâle getiren ve alternatif yazılım meraklılarının ihtiyaçları karşılayan Zimbra birçok farklı özelliğiyle ön plana çıkıyor. Cihaz ve işletim sistemi uyum kabiliyetiyle de dikkat çeken Zimbra mail, bir e-posta sunucusundan bekleyeceğiniz her şeyi rahatlıkla karşılıyor. O hâlde Zimbra’yı tercih etmeniz için 5 neden saymak iyi bir fikir olabilir.
- Kurumsal e-posta sunucularında kullanabilecek ücretsiz versiyon,
- LDAP, SQL gibi servislerle benzersiz altyapı hizmeti,
- Yüksek seviyede mobil uyumluluk,
- Adres defteri, kişiler ve görevler aracılığıyla ortaya konan paylaşım yeteneği,
- SMTP, POP3, IMAP protokolleriyle uyumlu çalışma kapasitesi,
Zimbra kullanmanız için bir çırpıda sayılabilecek 5 neden olarak ifade edilebilir.