Vektörel, çözünürlük ve piksel ölçülerinin yerine sayısal ölçülerin kullanıldığı bir grafik türüdür. Diğer türlere göre açıldığında herhangi bir detay kaybetmez. Yeniden ölçeklendirebilme imkânı tanıyarak pek çok teknik konuda büyük kolaylık sağlar. Özellikle hassas ve detaylı tasarımlar üzerinde daha rahat çizim yapabilme fırsatı veren çizim programı, farklı programlarla birlikte çalışabilme olanağı tanır.
Vektörel Çizim Nedir?
Peki vektörel çizim nedir? Piksel ve çözünürlüklerin yanı sıra gerçek ölçüler doğrultusunda hazırlanan vektörel çizimler, çok iyi kenar keskinliğine sahiptir. Hem şekil hem de metin tabanlı grafikler için kullanılabilir. Yaptığınız çizimleri büyüttüğünüzde ve küçülttüğünüzde oluşabilecek görüntü kayıplarının önüne geçer, boyut olarak uzunluk ve genişlik ayarı yapabilme imkânı sunar.
Genellikle marka logoları, yazı içeren grafik öğeler, teknik resimler ve benzeri birçok alanda yaygın olarak kullanılan vektörel çizimler, belirlenen boyutlarda kusursuz görüntü elde edebilmenizi sağlar. Ayrıca web sitesi, dergi ve gazete gibi yayıncılık alanlarında sayfa düzenleme işlemlerini kolaylaştıran grafik türü, tasarım işlemlerinizi daha pratik bir şekilde halledebilmenize yardımcı olur.
Vektörel Çizim Nasıl Yapılır?
Çeşitli programlar kullanılarak yapılan vektörel çizimler, farklı boyutlarda ve renklerde pek çok görsel tasarlayabilmenize yardımcı olur. Birçok dosya formatıyla çalışarak görselleri yeniden ölçeklendirebilme sorununu çözer, düzenleme yapabilme imkânı sunar. Genel olarak tasarımcılar tarafından bir görseli vektörel hale getirmek için kullanılır. Vektörel çizim işlemlerini birkaç adımda gerçekleştirebilirsiniz.
Vektörel çizim yaparken düz çizgiler ve bezier eğriler ile çalışmanız gerekir. Eğer bir görsel üzerinde çalışıyorsanız vektörünü çizmek istediğiniz şekil üzerindeki çizgileri ve eğrileri takip ederek vektörleştirebilirsiniz. Programlar üzerinde yer alan araçlarla ana hatları ve bağlantı noktalarını daha iyi düzenleyebilirsiniz. Vektörel çizim siteleri ile de istediğiniz görseli elde edebilirsiniz.
Oluşturduğunuz vektörler, aslında geçici ana hatlardır. Bu şekilleri katmanlaştırarak birkaç şekilde kullanabilirsiniz. Ana hatları renklerle doldurabilir, konturlayabilirsiniz. Bu katmanlarda birtakım şekil ve kalem araçları ile yeniden boyutlandırma, hizalama yapabilirsiniz. Vektörünüzü istediğiniz şekilde biçimlendirdikten sonra kullandığınız çizim programı doğrultusunda ai, eps, cdr, fh, svg ve png formatlarında kaydedebilirsiniz.
Vektörel Çizim Programı Nelerdir?
Daha kolay bir şekilde vektör oluşturabilmeniz için çeşitli çizim programları geliştirilmiştir. Birbirinden farklı araçlara sahip olan bu programlar, vektörünüzü birkaç adımda çizebilmenizi ve renklendirebilmenizi sağlar. Pek çok dosya formatında kayıt alabilme imkânı sunan çizim programları 3D ve 2D olarak da çalışabilme fırsatı tanıyarak istediğiniz sonuca ulaşabilmenize yardımcı olur.
Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Corel Draw ve AutoCAD en çok tercih edilen çizim programları arasında yer alır. Birbirinden farklı arayüzlere ve kullanım özelliklerine sahip olan yazılımlar, boyutlandırmadan konturlamaya birçok alanda daha rahat çalışabilmenize yardımcı olur. Grafik öğelerini birkaç adımda vektörel hale getirebilmenizi sağlayarak yepyeni görseller tasarlayabilme imkânı tanır.
Adobe Photoshop sahip olduğu özelliklerle fotoğraflar ve resimler üzerinde çalışabilmenizi kolaylaştırır. Adobe Illustrator tam bir illüstrasyon aracıdır ve özel çizim araçlarına sahiptir. AutoCAD, vektör tabanlı bir program olarak daha çok teknik görseller hazırlamak için kullanılır. Corel Draw ve Adobe InDesign ise genel olarak masaüstü yayıncılık işlemlerinde tercih edilir.

Çizim Programı Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Vektörel çizim programları arasından seçim yaparken öncelikle hangi alanda çalışacağınıza karar vermelisiniz. Çeşitli araçlarla deneyiminizi artıran çizim programları Türkçe dil seçeneğine sahip olan alternatifleriyle de pek çok işlemi daha rahat halledebilmenizi sağlar. Farklı dosya formatlarını destekleyen yazılımları tercih ederek birden fazla vektörle aynı anda çalışabilir, daha iyi görseller hazırlayabilirsiniz.
Vektör tabanlı yazılımlar arasından seçim yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta bilgisayarınızın donanım özellikleridir. Tasarım sürecinde daha detaylı çizimler yapabilmenizi sağlayan çizim programları PC sisteminiz ile uyumlu olmalıdır. Çünkü donanımlar daha hızlı çalışabilmenize ve render alabilmenize yardımcı olur. Çizim programları için ekran kartı ve işlemcinin yüksek olması önemlidir.
Grafik tabletleriyle birlikte de çalışabileceğiniz çizim programları bilgisayar içerisinde bulunan görsellerden yararlanarak çeşitli vektörel tasarımlar oluşturabilmenizi sağlar. Birden çok öğeyi eş zamanlı olarak düzenleme fırsatı veren yazılımlarla istediğiniz görüntüyü elde edebilirsiniz. Daha hızlı vektör çizebilme ve düzenleyebilme imkânı tanıyan çizim programları online olarak görüntüleyip kaydedebilmenizi sağlayan alternatifleriyle de pratikliğinizi artırır.
Photoshop Nedir, Nasıl Kullanılır?
Vektörel çizim logo tasarımı, kurumsal kimlik ve benzeri pek çok alanda tercih edilir. Bu tür grafikleri hazırlayabilmek için çeşitli yazılımlar kullanılır. Bu programlar arasında yer alan Adobe Photoshop hem özellikleri hem de arayüzüyle birçok işlemi daha pratik bir şekilde halledebilmenize yardımcı olur. Peki Adobe Photoshop ile vektörel çizim nasıl yapılır?
Adobe Photoshop ile vektörel çizim yaparken ilk olarak kontrol panelinden Pen aracını seçmelisiniz. Bu araç ile birlikte görsel üzerinde düz çizgiler ve eğriler oluşturabilirsiniz. Bu aşamada detaylı çalışmanız önemlidir. Çizim işlemini tamamladıktan sonra Enter tuşuna basarak işlemi sonlandırabilirsiniz. Daha sonra vektörel çiziminizi kaydedebilir ve istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Illustrator Nedir, Nasıl Kullanılır?
Grafik ve illüstrasyon tasarımcıları tarafından tercih edilen Adobe Illustrator, bir vektörel çizim programı olarak daha ayrıntılı çalışabilme imkânı sunar. Arayüzü ve menüleri Photoshop ile benzerdir. Çok yönlü çizim araçları sayesinde birbirinden özgün vektörel çizimler hazırlayabilmenize yardımcı olur. Piksel tabanlı grafik programlarının aksine iyi bir görüntü performansı sunar.
Adobe Illustrator ile vektörel çalışma yapmak için kontrol panelinde yer alan Image Trace seçeneğine gidin ve Tracing Presets simgesine tıklayın. Açılan menüden hızlı ayar seçeneklerine göz atarak renk seçimi yapın. Daha sonra görselinizin program tarafından taranmasını bekleyin. İçeriğiniz Illustrator tarafından otomatik olarak vektöre çevrildikten sonra istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.
Corel Draw Nedir, Nasıl Kullanılır?
Çoğunlukla yayıncılık ve matbaa alanında tercih edilen Corel Draw, vektörel tabanlı çalışan bir grafik tasarım programıdır. Hem arayüzü hem de araçlarıyla daha rahat çalışabilmenizi sağlayan yazılım, farklı dosya formatlarında çalışabilme imkânı sunar. Tekstil firmalarına yönelik tasarımlar yapabilme olanağı da tanıyan Corel Draw, RGB ve CMYK gibi renk modellerine sahiptir.
Corel Draw ile vektör oluştururken ilk olarak görseli Grayscale olarak çevirmelisiniz. Ardından ton ayarı yaparak çevirdiğiniz görseli aynı yöntemle RGB renk formatına dönüştürün. İşlemi tamamladıktan sonra kontrol panelinde yer alan Image Adjustment Lab seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkan pencerede renk ayarları yaparak vektörünüzü istediğiniz şekilde kullanabilir ve düzenleyebilirsiniz.
InDesign Nedir, Nasıl Kullanılır?
Masaüstü yayıncılık programları arasında yer alan Adobe InDesign, özellikle dergi ve gazete tasarımında tercih edilir. Diğer vektörel tabanlı yazılımlardan farklı olarak çoklu sayfaları kolayca düzenleyebilmenizi sağlar. Adobe programları ile entegre olarak kullanılabilen InDesign, vektörel çizimleri Illustrator’den fotoğrafları ise Photoshop’tan alabilme imkânı sunarak projelerinizi kısa sürede tamamlayabilmenize yardımcı olur.
AutoCAD Nedir, Nasıl Kullanılır?
Teknik olarak da tasarım yapabilmenizi sağlayan çizim programları 2D ve 3D olarak çalışabilme imkânı sunan AutoCAD ile birlikte deneyiminizi artırır. Makineden otomasyona kadar birçok alanda kullanılan yazılım, esnek ve özelleştirilebilen çeşitli görseller hazırlayabilmenize yardımcı olur. DWG ve DXF uzantılı dosya formatlarıyla çalışan AutoCAD, en çok tercih edilen çizim programlarından biridir.
AutoCAD ile çizime üst paneldeki çizim çubuğu üzerinde bulunan geometrik şekiller arasından seçim yapılarak başlanır. Extrude adı verilen bazı komutlara sahip olan program, 2 boyutlu şekilleri birkaç adımda 3 boyutlu bir hale dönüştürebilmenize yardımcı olur. Vektörel tabanlı çizim programı olarak tasarımlarınızı istediğiniz oranda küçültüp büyültebilme olanağı tanır.